Little Sky Gelateria

Sector
Retail
Location
Brighton, VIC
Client
Max Shatkhin

The approach to Little Sky Gelateria sought to create an insertion of ‘playfulness’ housed within a late 19th Century building framework. Encapsulating the company ethos was paramount; creating a welcoming venue and fostering a sense of community. The result is a fanciful retail space, showcasing the art of gelato production.

Through their love of gelato, the clients aspired to create a brand and space that promotes enjoyment and social interaction. Showcasing the gelato production was an integral part of the design brief, inspired from the clients’ studies in Northern Italy and their desire to share this tradition. In order to encourage customer engagement the theatre of gelato is captured via a large open window that punctuates the kitchen joinery wall. Original elements such as the concrete floors and brickwork were restored. These raw, textured finishes sit in contrast to the smooth, curved profiles of the gelato counter, kitchen bar and surrounding joinery. Blue horizontal strapping profiles trace the interior, visually connecting the new insertion to the existing building fabric. Bold blue tiles form the base of the Gelato counter, complimented by the custom colour pendants above. A solid oak bench seat extends the length of the interior, punctuated with pink seat cushions and pink terrazzo tabletops on cherry red bases.  These joinery elements compliment the striking pastel pink backdrop of the kitchen joinery wall, providing a further layer of texture and materiality.

 

Project Timeline

Area and Staff

Venue Size M²

140

No. Staff

5

Seating Breakdown

Indoor Seating

20

Outdoor Seating

39

Construction Cost

$300k