Stocksville Cafe

Sector
Hospitality
Location
Ashwood, VIC
Client
Varun Mahindru

The Ashwood eucalypt forest, with its historical significance and emphasis on the suburban fabric was the source of inspiration for the design for Stocksville.

The design of the prominent corner tenancy, originally the local post office, pays homage to the history of the space through subtle cues including the shopfront signage and feature floor artwork, reminiscent of a postage stamp. Opening the space up was an integral part of the design outcome, with the aim to maximise natural light through the reinstated high-level shopfront windows and the creation of a connection through to the existing courtyard via large bi-fold doors. The Ashwood eucalypt forest is celebrated throught the use of natural tones and textures, featuring timber dowel counter front cladding, polished concrete floor exposing stone aggregate and a fresh white paint finish to the existing raw brickwork. Terrazzo slab features on the counter top in a fresh green tone, with open metal framework and mesh infill panels to shelving over, adding a raw, earthy aesthetic. A key feature of the space is the lining board cladding which extends the length of the tenancy, wrapping to the ceiling above. This element was designed to create the feeling of sitting beneath a tree canopy, with the occasional vertical board peeling away from the wall to reveal a warm ambient glow of light – representing the peeling bark of a eucalypt tree. Fresh, pale green adds an invigorating touch of colour to the space, complemented with the earthy tone of the adjacent tan leather banquette seat and solid timber furntiure. The courtyard space beyond has a sense of tranquillity and retreat, featuring rambling natural stone paving, breeze block walls and timber park-bench style seating with integrated planter boxes. A pergola structure extends above, creating a frame for plants to climb over and allowing soft, dappled light to filter through. The design outcome is a space that celebrates the location in Ashwood, it’s history and it’s community.

 

Project Timeline

Services

Town Planning
Interior Design
Construction Services

Area and Staff

Venue Size M²

135

No. Staff

5

Seating Breakdown

Indoor Seating: 32
Outdoor Seating: 16